Achtung: hohPublica wurde am 18.11.2024 aktualisiert. Falls Sie auf Darstellungsfehler stoßen, löschen Sie bitte Ihren Browser-Cache (Strg + Umschalt + Entf). *** Attention: hohPublica was last updated on November 18, 2024. If you encounter display errors, please delete your browser cache (Ctrl + Shift + Del).
 

A new version of this entry is available:

Loading...
Thumbnail Image
Doctoral Thesis
2023

Die Mikroalge Phaeodactylum tricornutum : Bioverfügbarkeit, Sicherheit und potenzieller gesundheitlicher Nutzen für die humane Ernährung

Abstract (English)

The dissertation by Lena Kopp investigated the suitability of the microalga Phaeodactylum tricornutum (PT) for human nutrition. PT contains essential nutrients such as the long-chain omega-3 fatty acid eicosapentaenoic acid (EPA), which is otherwise found mainly in fish. In addition, PT contains a high content of other nutrients such as proteins, carotenoids (in particular fucoxanthin), vitamins and β-glucans, which have nutritive and therapeutic potential. Clinical and animal studies have shown that the PT biomass ingestion is safe and has potential health effects, such as anti-inflammatory and prebiotic effects. The results suggest that PT can be used as a food for human nutrition with possible health-promoting effects.

Abstract (German)

Die Dissertation von Lena Kopp untersuchte die Eignung der Mikroalge Phaeodactylum tricornutum (PT) für die menschliche Ernährung. PT enthält essentielle Nährstoffe wie die langkettige Omega-3-Fettsäure Eicosapentaensäure (EPA), die sonst hauptsächlich in Fischen vorkommt. Zudem enthält PT einen hohen Anteil weiterer Nährstoffe wie Proteine, Carotinoide (insbesondere Fucoxanthin), Vitamine und β-Glucane, die ein nutritives und therapeutisches Potenzial haben. In klinischen und tierischen Studien wurde gezeigt, dass die Einnahme von PT-Biomassen sicher ist und potenzielle gesundheitliche Wirkungen hat, wie entzündungshemmende und präbiotische Effekte. Die Ergebnisse lassen darauf schließen, dass PT als Lebensmittel für die menschliche Ernährung mit möglichen gesundheitsfördernden Wirkungen dienen könnte.

File is subject to an embargo until

This is a correction to:

A correction to this entry is available:

This is a new version of:

Notes

Publication license

Publication series

Published in

Faculty
Faculty of Natural Sciences
Institute
Institute of Clinical Nutrition

Examination date

2023-07-09

Edition / version

Citation

DOI

ISSN

ISBN

Language
German

Publisher

Publisher place

Classification (DDC)
610 Medicine and health

Original object

Sustainable Development Goals

BibTeX

@phdthesis{Kopp2023, url = {https://hohpublica.uni-hohenheim.de/handle/123456789/6874}, author = {Kopp, Lena Janine}, title = {Die Mikroalge Phaeodactylum tricornutum : Bioverfügbarkeit, Sicherheit und potenzieller gesundheitlicher Nutzen für die humane Ernährung}, year = {2023}, school = {Universität Hohenheim}, }
Share this publication